Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?

Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?

Hidrosiyanik asit” ya da “prussik asit” olarak da bilinen, son derece toksik maddedir.  Siyanür, bir karbon ve bu karbona bağlı üç azot atomu içeren bileşiklere verilen isimdir.

Siyanür; ülkemizde satılması kullanılması yasak olan son derece tehlikeli bir kimyasaldır . Tarihsel olarak, savaşta uçucu, suda çözünür, sıvı siyanür ve siyanojen klorür formlarında siyanür kullanıldı.

Siyanür asit ile karıştırılmış bir siyanid gazı üretmek siyanür tuzları, kimyasal sentez, elektro, tabaklama, metalürji, baskı, tarım, fotoğraf, kağıt ve plastik imalat gibi endüstriyel uygulamalarda kullanılır ve fumigant ve böcek öldürücü olarak. Endüstriyel çözücüler, ayrıca yapay tırnak ve tutkal sökücüler, nitrilleri, asetonitril ve propionitril içerir.  Bu maddeler siyanür içermez, ancak karaciğerdeki siyanüre metabolize edilir.

Siyanür nedir? Siyanür zehirlenmesi nasıl olur?

Siyanür ayrıca, siyanür bağlı bir şeker bileşiği olan, amigdalin formundaki yiyeceklerde çok düşük konsantrasyonlarda bulunur. Bir kez alındığında, amygdalin gastrointestinal kanaldaki hidrojen siyanüre metabolize edilir. Yiyeceklerde en iyi bilinen siyanür kaynağı,  (elma, acı bademler ve kayısılar) elde edilen tohumlar ve meyve çukurlarıdır . Siyanür içerdiği bilinen diğer besin kaynakları arasında fasulyesi ve manyok bulunur.
Bir başka olası siyanür maruziyeti kaynağı kapalı alan yangınlarıdır. Naylon, plastik, yün ve ipek gibi birçok maddenin yanması hidrojen siyanür gazı açığa çıkarabilir. 1 Bu nedenle, duman solunması mağdurları, karbon monoksit zehirlenmesine  ek olarak siyanür zehirlenmesi riski altındadır.

Son olarak, siyanüre maruz kalma iyatrojenik kaynaklardan kaynaklanabilir. Antihipertansif madde , sodyum nitroprusid, metabolizması sırasında beş siyanür gruba kadar salabilir ve toksisite siyanür çoğaldı olarak gelişebilir.

Yaygın siyanür kaynaklarına ve siyanojenik bileşik kullanımına rağmen, eşlik eden hayvanlarda doğal olarak ortaya çıkan kaynaklardan kaynaklanan siyanür toksisitesi hakkında bilinen bir rapor yoktur. Bununla birlikte, siyanid toksisitesinin, duman solunmasının ardından köpeklerde anormal mukoza renginin ve duman solunmasının ardından kedilerde bilinç kaybı ve anormal kardiyovasküler değişkenlere katkıda bulunmuş olabilir.

Siyanür zehirlenmesinin ayırt edici özelliği,

Vücuda alınan siyanür hızla emilip dolaşıma geçtikten sonra methemoglobin ile birleşir ve siyanmethemoglobin oluşturur. Dolaşıma geçen siyanür solunumda görevli temel bir enzim olan sitokrom oksidazın yapısındaki ferri  demirle birleşip bu enzimi inaktive eder. Sitokrom oksidaz
enzimi oksidatif fosforilasyonun son basamağını katalize eden bir enzimdir. Oluşan enzim – siyanür kompleksi bu görevin yerine getirilmesini engeller. Çünkü enzim oksijen ile· birleşemez.

Bunun sonucunda elektron taşınması engellenir. Hasta, kanda bulunan oksijeni kullanamaz ve aerobik hücresel solunum durur. Sonuçta histotoksik bir anoksia neticesinde ölüm meydana gelir  Siyanojenik glikozid içeren diyetlerle beslenen gebe ratların yavrularında vücut ve beyin ağırlıklarında önemli azalmalar olduğu kaydedilmiştir. Bu hayvanların neonatal vücut ve beyin ağırlıklarında önemli azalmalar olduğu kaydedilmiştir.

 

Yakın zamanda Gönderilenler

Galatasaray Fenerbahçe canlı yayın – GS – FB Süper Kupa canlı yayın

Süper Lig şampiyonu Galatasaray ile Türkiye Kupası şampiyonu Fenerbahçe, yarın Şanlıurfa'da Süper Kupa maçı için…

1 ay Önce

Galatasaray – Hatayspor maçı canlı izle | CANLI İZLE Galatasaray Hatay izle

Aslanlar , ligin geride kalan 30 maçlık bölümünde 26 galibiyet, 3 beraberlik ve 1 mağlubiyet…

1 ay Önce

Beşiktaş – Galatasaray Canlı İzle! – BJK – GS Derbisi Canlı

Futbol tutkunları bu heyecan dolu derbiyi sabırsızlıkla bekliyor. Maçın yayın saati, kanalı ve muhtemel 11'leri…

3 ay Önce

Galatasaray – Sparta Prag maçı CANLI İZLE – GS Prag maçı izle

Eşleşmenin ilk maçını temsilcimiz 3-2 kazanmıştı. İşte rövanş maçının detayları... Galatasaray  16 turu play-off ilk…

3 ay Önce

Ankaragücü Galatasaray maçı CANLI – Galatasaray- Ankaragücü maçını canlı izle

Trendyol Süper Lig'de heyecan devam ediyor. Galatasaray, Ankaragücü ile deplasmanda karşı karşıya gelecek. Eryaman Stadyumu'nda…

3 ay Önce

Galatasaray – Fenerbahçe maçı canlı izle | GS FB Süper Kupa canlı yayın

Galatasaray - Fenerbahçe maçı canlı izle | GS FB Türkiye Süper Kupa finali canlı yayın…

5 ay Önce