sevdamız beşiktaş
Spor Haberleri
SON DAKİKA

22:31 Galatasaray Fenerbahçe canlı yayın – GS – FB Süper Kupa canlı yayın

15:15 Galatasaray – Hatayspor maçı canlı izle | CANLI İZLE Galatasaray Hatay izle

22:43 Beşiktaş – Galatasaray Canlı İzle! – BJK – GS Derbisi Canlı

13:27 Galatasaray – Sparta Prag maçı CANLI İZLE – GS Prag maçı izle

19:27 Ankaragücü Galatasaray maçı CANLI – Galatasaray- Ankaragücü maçını canlı izle

19:23 Galatasaray – Manchester United maçı canlı yayın – Galatasaray – Manchester izle

23:13 BAYERN MÜNİH – GALATASARAY MAÇI CANLI YAYIN – Bayern Münih Galatasaray maçı CANLI İZLE

10:35 GALATASARAY BAYERN MÜNİH MAÇI CANLI İZLE| Galatasaray Bayern Münih canlı izle – Spor Haberleri

10:34 Galatasaray- Bayern Münih maçını şifresiz veren kanalların listesi – Spor Haberleri

10:31 GALATASARAY BEŞİKTAŞ CANLI İZLE | GS – Galatasay Beşiktaş maçı canlı izle derbi ücretsiz izle – Spor Haberleri

14:24 Galatasaray’a Hakim Ziyech müjdesi! – Spor Haberleri

18:46 ANTALYASPOR GALATASARAY CANLI İZLE | Antalyaspor – Galatasaray maçı canlı yayın izle – Spor Haberleri

17:56 Victor Nelsson’la ilgili flaş iddia! Menajerine… – Spor Haberleri

17:56 UEFA kulüpler sıralaması güncellendi! Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor… – Spor Haberleri

17:56 Flaş Mauro Icardi gelişmesi! Inter’e transferi… – Spor Haberleri

10:52 Şampiyonlar Ligi’ndeki dev zafer sonrası Galatasaraylılara olay gönderme Bunlar nasıl sözler Kerem!



Fanatik yazarları Fenerbahçe-Beşiktaş derbisini değerlendirdi: Vitor Pereira’nın planı yoktu – Beşiktaş Haberleri

Faik Çetiner (2022-2023) Bir teknik adam kadrosunda İrfan Can (son 25 dakikada oyuna girdi) gibi bir silah varsa ve onu ilk …



Faik Çetiner (2022-2023)

Bir teknik adam kadrosunda İrfan Can (son 25 dakikada oyuna girdi) gibi bir silah varsa ve onu ilk 11’de sahaya sürmüyorsa bundan şu mesajlar çıkabilir. Ya bu işi bilmiyor, ya kasten böyle davranıyor , ya da kafa yapıyordur. Pereira’nın önemli silahlarını kulübede bıraktığı herkesi şaşırtan 11’i karşılaşmaya tutuk başladı. 3’lü defansta Novak sol stoper, Szalai sol kanat beki olmuştu.

İlk 10 dakika içinde kazanılan penaltıyı Mesut Özil gole çevirince Fenerbahçecesaretlendi. Josef de Souza’nın şık vuruşuyla gelen beraberlik sayısı karşılaşmaya denge getirmişken, Vida’ın ikram pası sonucu gelen gol Fenerbahçeadına ”piyango” idi. Sahada topa sahip bir Beşiktaş ile, kontratak kovalayan bir Fenerbahçevardı. Bir takım evinde tedirgin oynuyorsa, teknik adam hamle yapardı.

Başkan ve arkadaşları…

Pereira yine oyunu seyretti, kulübesinde notlar aldı, rakip beraberliği yakaladı, seyirci tepkisiyle hamleler yaptı. İrfan Can’ı MertHakan’ı hatırladı. Hele hele Valencia gibi bir silahı bitime 3 dakika kala oyuna alışı mühiş(!) hamleydi. Sonuçta Fenerbahçeezeli rakibini geçip, şampiyonluk iddiasını sürdürecek iken havluyu tam attı. Bundan sonra Pereira gitse ne yazar, gitmese ne yazar. Başkan ve arkadaşları 5.nci sezonun hazırlıklarına başlasınlar. Yani yeni kupa hikayeleri 2022/2023 sezonuna kaldı.

Orhan Yıldırım (Kazanan çıkmadı)

Zirveyi yakından ilgilendiren mücadelede büyük mücadele ve heyecan vardı. Fenerbahçeiki kez öne geçmesine rağmen, iki puan bıraktı. Kartal uzatmada Batshuayi ile yan direğe takılıp, galibiyetten oldu. Berabere biten karşılaşma her iki takıma da yaramadı. Taraftarlar karşılaşma boyunca Beşiktaş aleyhine küfür dolu tezahüratlar yaptı.

Tartışmalı penaltı

Beşiktaş karşılaşmaya baskılı başladı. Oyunu ilk dakikadan itibaren karşı alana taşıdı. Orta alanı kalabalık tutup, savunmayı öne çıkardı. Bunu yaparken kademe anlayışını unuttu. Fenerbahçeilk atağında penaltı kazandı. Rakipten gelen top, Larin’in eline çarptı. ‘VAR’ onaylı karar tartışma yaratıp, tepki çekti. Mesut Özil 14’te Ersin ile topu ayrı köşelere gönderdi: 1-0. Geriye düşen Kartal, oyun sisteminden taviz vermedi. 25’’te Souza düzgün vuruşla skora denge getirdi: 1-1.

Ne yaptın Vida

Karşılaşmaya ve skora gelen dengede oyun ortada giderken, Vida çıktı sahneye. Hırvat savunmacı, rakibe asist yaptı. Berisha bunu geri çevirmeyip golü attı: 2-1. Fenerbahçe30’da bulduğu ikram gol ile devreyi önde bitirmesini bildi. Fırat Aydınus bu yarıda Mesut ve Szalai’nin kartlarını es geçti. Açık futbol top koşturupiki takım, dev karşılaşmaya yakışır görüntü verdi.

Souza fark yarattı

Dev mücadelede her iki takımın yıldız isimleri ortaya iyi başarı koydular. Ancak karşılaşmaya damgasını vuran hiç kuşkusuz Souza oldu. Brezilyalı oyuncu, oyunu iki yönde çok etkili oynayıp, eski takımına karşı iki de gol atıp, karşılaşmanın adamı olmayı bildi. Kartal, 59’da Rıdvan’ın ortasında Souza’nın şık kafa golü ile bir puanı kapıp döndü: 2-2.

Mehmet Demirkol (Pereira’nın planı yoktu)

Pereira 2. bölgede dinamik bir pres, Önder hoca ise topa sahip olan bir ön alan presi istedi. Fenerbahçe’nin dinamik presinde orta sahayı bypas edip hızla rakip alana inmek temel hedefti. Bunun doğuracağı hızlı geri dönüşlerde sağlam durmak için de muhtemelen böyle bir kadro tercih etti. Yani kadroya göre oyun değil, rakip ve ona karşı ürettiği plana göre bir kadro. Böyle olunca İrfan, Sosa, Valencia gibi bu karşılaşma kalitesi oyuncular dışarıda kalabiliyor.

Dün de öyle oldu. Ve aslına bakarsanız ilk yarıda istediğini de aldı. Top Beşiktaş’taydı ama şut dengesi ev sahibi lehineydi. Szalai’nin sol koridorda kullanılışı, Rossi’nin baskı yapacağı yerlere atılan uzan toplar vs… 2. bölgedeki dinamik baskının yarattığı şanslar da var. Planlı bir kontratak oyunu değil ama Portekizli pusu attı diyebiliriz. Belli oranda işe yaradı.

Josef çok istedi ama

Tabii bu tip oyunların riskleri de ikinci yarı itibarıyla Önder hoca tarafından kullanıldı. Oğuzhan’ın oyun girişiyle hücumu genişlettiler. Hızlı sola dönüşlerle Rıdvan’ı terste çizgiden kaçırdılar ve Fenerbahçeiçin baskı yapmak zorlaştı. Beşiktaş bu kez sadece topu değil oyunu da aldı. Hem Rosier hem Rıdvan demarke hücum silahı oldu. Pereira gol geldikten sonra müdahale etti. Ama oyunu çevirecek bir plan ortaya koyduğunu söylemek çok zor. Mesut yorulup Rossi’in zorlayıcılığı olmayınca Beşiktaş tehdit hissetmedi. Ama onlar da sanırım Souza kadar istemiyordu.

Ali Ece (Vida’ya önlem almak zor)

Beşiktaş bu sezon oynadığı çoğu mücadelede olduğu gibi daha iyi başlayıp ilk golü yiyen taraf oldu. Larin, penaltı kararı verilen o pozisyonda elini ne yapabilirdi, işte yeni kuralın saçmalığı. Birçok kişi kendi takımı aleyhine penaltı verilmeden kuralın ne kadar saçma olduğunu anlamıyor. Taraftarlar ‘Kardeşim bizim ligde hangi kuralın uygulanmasında standart var ki?’ diye itiraz etseler, yerden göğe kadar haklılar!

Beşiktaş bu kez yenik duruma düştükten sonra hemen dağılmadı. Hatta iyi bir reaksiyon verdi: Josef’in skoru 1-1’e getiren iyi şutunda karşılaşma başından beri ilk defa Batshuayi savunma arkasına koşu kasmadı, sırtı dönük pozisyon alma akıllılığını gösterdi.

Başka stoper olsa…

Tabii momentumu belirleyen anlarda önemli olan kolektif akıl: Beşiktaş lehine bu sezonki Vida’ya önlem almak, Mesut Özil veya Fenerbahçe’nin herhangi bir hücum oyuncusuna bile önlem almaktan daha zor! Aslında Hırvatistan çok güzel bir ülke, orta sahaları harika, forvetleri çok iyi lakin Beşiktaş’a gelen stoperleri sağlığıma zarar verdiler. Zaten Beşiktaş’ta bu kadar formsuz ve hataya meyilli Vida alternetifioynatılabilecek stoper alternatifi olsaydı daha önceki teknik adamler oynatırdı. O yüzden Önder hoca, ikinci yarıya Can alternetifiOğuzhan’la başladı. En son Sao Paulo’da oynarken bir mücadelede 2 gol atan Josef, 59’da Rıdvan’ın mükemmel ortasında bir kez daha skoru eşitledi.

Nur Çebi dünden ders çıkarmalı

Vitor Pereira’nın aslında ilk 11’de İrfan ile başlaması gerekiyordu ve hatta Galatasaray derbi galibiyetinde olduğu gibi Mert Hakan ve/veya Sosa ile. Bir de Valencia’yı 90 artıda oyuna sokmak Pereira adına adeta tüy dikmek oldu. Karşılaşma sonu eleştiri oklarının başkan Ali Koç’a dönmesi de bu açıdan doğal. Ahmet Nur Nur Çebi’nin bundan ders çıkartıp duygusal değil mantığa uygun bir yeni hoca seçimi yapması şart!

Cem Dizdar (Geçiş oyunu!)

Fenerbahçegergin, Beşiktaş şaşkın! Başlarken hangi takımın nasıl oynayacağını kestirebilmek çoğumuz için mümkün değildi. Yine de örneğin, Beşiktaş için bazı ipuçları vardı. Geçici görünen hoca Önder Karaveli yetiştiği kültür gereği takımını öncelikle ofans ağırlıklı çıkaracaktı sahaya. Öyle de oldu ve ilk devre böyle sürüp gitti. Beşiktaş savunmadan hücuma geçerken ciddi sıkıntı yaşamasa da ‘’olumsuz düzen’’den çok iki öngörülemez ayrıntı sebebiyleiki gol yedi.

İlk devrenin kontrollüsü Fenerbahçe, moda deyimle, ’’geçiş oyunu’’ arayışını bırakıp ikinci devreye hükümran başladı. Ne var ki, o ara tıpkı ilk devre Sİyah beyazlı takım’ın yaşadığı gibi beraberliğe getiren golü yedi. Beraberliği bozmak için İrfan Can ile Mert Hakan’ın oyuna girişiyle kaybedecek gibi oldukları tempolarını yeniden yakaladılar. Fakat bu kez de Beşiktaş ‘’geçiş oyunu’’ fırsatı kollar pozisyona geçmişti. Son Kayseri maçının ‘’dönüştürücüleri ’’Oğuzhan ile Güven’in sahaya sürülmesiyle fiili değilse de fikri bir tehdit de oluşturdular ama Fenerbahçedüzeni en azından savunma konusunda oturmuştu. Durum böyle olunca da maçın geri kalanı tehlike yaratmaktan çok bir tür top kapma yarışına dönüştü. Ta ki, güncel haberdaki Batshuayi’nin direğe takılan vuruşunu hazırlayan Sİyah beyazlı takım’ın ‘’geçiş oyunu’’na kadar.

Faturası kesilecek…

Bu maç, genel olarak ülke özel olarak iki takım için, ‘’gençlik’’ yada ‘’öz kaynak düzeni’’nin vücut bulmuş halleri Berke ile Ersin üzerinden çok şey anlatıyor olmalı. Onca hatasına bir yenisini ekleyen Vida’nın yaptığı ve yapacağı tuhaflıkların faturası muhtemelen Önder Karaveli’ye kesilecek. Oysa Rıdvan Yılmaz benzeri genç futbolcuların yaptıkları yada yapacaklarının onun hanesine bir artısının olamayacağı da rahatça tahmin edilebilir!

Erman Özgür (İki tarafa da yaramadı!)

Kendi sahasında oynamasına rağmen topu biraz Kara Kartal’a bırakarak başlayan Fenerbahçeplanları tutan taraftı. Fırat Aydınus’un verdiği yoruma açık penaltı ve sezonun en kötü stoper performansına sahip Vida’nın bireysel hatalarını iyi değerlendiren FenerbahçeBerisha ve Mesut’la ilk yarıda istediğini alan taraftı. Beşiktaş ise Josef’in golüne rağmen skor olarak sürekli geri düştüğü için dikine pası arayan, çabuk ve dikine oynamaya çalışan ancak skor olarak geride olan taraf olarak soyunma odasına gitti.

Baskıyı kuramadı

2. yarıya Oğuzhan’la gelen Beşiktaş yine topa ve oyuna hakimdi. Larin ve Batshuayi çok etkisiz kalmasına rağmen günün yıldızı Josef bir kez daha sahne aldı. Rıdvan’ın ortasında kafayla skoru yaptı. Fenerbahçe’de Pereira hamle için adeta gol yemeği bekledi. Aslında mesele daha geneldi. Fenerbahçekarşılaşmanın hiçbir bölümünde Kara Kartal’a Kadıköy’de bir derbi oynadığını hissettirecek baskıyı kuramadı. Kara kartal’ın pas oyununu idare eden Pjaniç, Oğuzhan oyuna girdikten sonra, Fenerbahçe’nin İrfan ve Mert Hakan hamlelerine rağmen oyun olarak genelde üstün oldu. Sonuçta alınan sonuç iki tarafa yaramazken, Fenerbahçepamuk ipliğiyle bağlı olduğu şampiyonluk yarışından daha da uzaklaştı.

Serkan Akcan (Trabzon kazandı!)

Trabzonspor’un en yakın takipçilerindenHatayspor’u yenip, 42 puana ulaştığı bir haftada derbinin berabere bitmesi hem Fenerbahçehem Beşiktaş için kayıp sayılır. Vitor Pereira’nın yine bildiği düzeni 3-4-2-1 ile başladığı mücadelede Sİyah beyazlı takım’ın topu Fenerbahçe’den alması zor olmadı. Önder Karaveli, önemli bir teknik adamlık ön görüsüyle Josef’in önüne Can ve Pjanic’i yerleştirdi.Üstüne bir de Ghezzal’ın sağ kenarda etkili oynaması Vitor Pereira’nın Szalai ile saha kenarında çok erken kriz toplantısı yapmasına yol açtı.

Bu toplantının sonrasında Szalai sol kenarı domine etmek için Ghezzal’ın koridorunu fiziğiyle kapatmaya çalıştı. Bunda da başarılı olduğu söylenebilir, zira Sİyah beyazlı takım’ın üçüncü bölgede en çok pas yapan oyuncusu Ghezzal’ın yüzdesi sadece 69’da kaldı. Pjanic ve arkadaşları topa sahip olsalar da üçüncü bölgede çok düşük isabetle pas yapınca üst üste top kayıplarıyla rakip ceza sahasına ulaşamadılar. Bu da gol beklentilerini gözle görülür şekilde düşürdü. Erken penaltıyla öne geçen Fenerbahçe’nin oyun tarzı yüksek tempoya endeksli olduğundan Beşiktaş’tan fazla kilometre yaptılar.

Karaveli şansı hak ediyor

Alanları kapattılar, Sİyah beyazlı takım’ın topa nitelikli sahip olmasını kısmen engellediler. Batshuayi’ye, Serdar Aziz’i verip, ceza sahası civarında toptan uzak tutmak iyi bir fikirdi fakat bu duruma Sİyah beyazlı takım’ın aldığı Josef önlemi karşılaşmanın kaderini değiştirdi. Batshuayi güçlü bir santrfor ve sırtına aldığı stoperleri sürüklerken Josef açılan alanları doldurdu. Brezilyalı orta saha attığı 2 golle gecenin yıldızı olmakla kalmadı, Sİyah beyazlı takım’ın Kadıköy’deki aktörü oldu. Vitor Pereira’nın oynatmaya çalıştığı futbol şampiyonluk yarışı için ne derece yeterli olur bilinmez ama Önder Karaveli’nin derbideki öngörü ve hamleleri Beşiktaş yönetiminden bir şansı hak edecek kadar iyiydi.

Deniz Çoban (Penaltı yanlıştı)

karşılaşmanın hakemi Fırat Aydınus, 90 dakika boyunca kontrolü elinde bulundurdu. Sahada kendini oyunculara kabul ettirdi.Çok fazla kritik karar vermek zorunda kalmadı. İkili mücadelelerin yoğunlukta olduğu maçta, bazı faul ve kart hataları yaptı. 12’de Beşiktaş ceza sahası içinde Larin’in koluna gelen topta penaltı düdüğü çaldı. Pozisyonda Rossi ile mücadele halinde olan Larin topu görmüyordu ve kolları doğal konumdaydı. Rossi’nin kafasından seken top beklenmedik şekille Larin’in koluyla buluştu. Penaltı verilmemesi gerekirdi. 17’de Necip’in sakatlandığı pozisyonda hakem faul düdüğü çalmadı. Pozisyonda faul düdüğü çalınmalı ve beraberinde Mesut’a sarı kart gösterilmeliydi.

Her ne kadar Necip bu pozisyonda sakatlanmış olsa da hareketin özünde görünen şiddetli bir darbe yoktu. 70’te Szalai, Ghezzal karşılaşmasında siyah beyazlılar sarı kart beklediler ama Sarı Lacivertlioyuncunun faulünde sarı kart yeterliydi. 43’teCan’ın, Crespo’ya faulünde doğru bir sarı kart çıktı. 63’te Samuel’in, Larin’in ayağına bastığı pozisyonda, Sarı Lacivertlifutbolcu sarı kart görmeliydi ancak pozisyonda kart çıkmadı. 69’da Rıdvan’ın, Mert’i formasından ısrarlı şekilde çektiği pozisyonda çıkan sarı kart doğruydu. 74’te Szalai’nin, Ghezzal’a faulünde çıkan sarı kart doğruydu. Aynı dakikada oyuncular arasında yaşanan gerginlikte sarı kartlar çıkabilirdi. Hiç olmazsa kalesini terk ederek olaya müdahil olan Berke sarı kart görmeliydi.

Kırmızı için yeterli değildi

76’da Vida-Novak karşılaşmasında hakemin devam kararı doğruydu. Pozisyonda penaltı yoktu. 77’de Batshuayi ve Serdar’ın aynı pozisyonda gördükleri sarı kart doğruydu. 79’da Crespo’nun, Güven’e faulünde umut vadeden atak yoktu. Hakemin sarı kart görmemesini anlarım ama taktik faul gerekçesiyle bir sarı kart çıkartabilirdi. 81’de Crespo’nun, Pjanic’in ayağına bastığı pozisyonda sarı kart çıkmalıydı, hakem faul çalmadı.

82’de Szalai-Josef ikili karşılaşmasında Szalai için ikinci sarı kart beklendi ama ısrarlı bir çekme yoktu. Hareket ikinci sarı kart için yeterli değildi. 80’de Oğuzhan’ın, Serdar’a faulünde çıkan sarı kart doğruydu. 90+1’de Ghezzal’ın, Mesut’a faulünde çıkan sarı kart doğruydu. 90+2’de İrfanCan’ın, Vida’nın ayağına bastığı pozisyonda sarı kart çıkmalıydı, çıkmadı.

Umut Eken (Teknik adam oyunu)

Sİyah beyazlı takım’ın ileride oynama ısrarı, Fenerbahçe’ye baskın şansları tanıdı. Szalai bile kontrada son topu top koşturupadam oldu. Vida’nın sakarlığı sonrası gelen gol de bir baskın atak. Diğer yandan Fenerbahçe’nin açık alan kovalayan bu oyunu, Galatasaray derbisindeki sonuçları vermedi. Atakları finalize edemediler. Korner sayıları 0-7. Bu veri önemli. Fenerbahçeatak bitiremediği için korner dahi kullanamadı.

Teknik adamların da yerinde müdahalelerini izlediğimiz bir oyundu. Oğuzhan’ın ikinci yarıdaki varlığıyla Beşiktaş tamamen hükmetti sahaya. İlk yarıdakinin aksine, Beşiktaş dönen topları alınca bu kez baskın şansı vermedi rakibine. O dakikalarda skor 2-2 olunca bir başka etken devreye girdi! Atmosfer bambaşka bir hal aldı. Tribünde rüzgar göndü, saha içinde Fenerbahçe, kulübede Pereira gergin kaldı. Kısa süreli bu şok sonrası İrfan ve Mert Hakan’ı sahaya atıp topu almak isteyen Pereira kısmen başarılı olabildi.

Beşiktaş savunmasını yıpratacak Valencia’yı daha önce alabilir miydi? İrfan-Mert Hakan hamlesini pekiştirecek kozu oynamakta gecikti gibi. Valencia zemine daha erken bassa, o kıymetli dakikalar daha üretken geçilebilirdi. Diğer yandan Önder Karaveli her şeyi iyi yaptı gibi. Onu bu mücadelede eleştirebilmek çok zor. Yukarıda satır aralarında kalan istatistiği hatırlatarak bitirmek lazım. Kornerler 0-7!

İlk 10 dakika içinde kazanılan penaltıyı Mesut Özil gole çevirince Fenerbahçecesaretlendi. Josef de Souza’nın şık vuruşuyla gelen beraberlik sayısı karşılaşmaya denge getirmişken, Vida’ın ikram pası sonucu gelen gol Fenerbahçeadına ”piyango” idi. Sahada topa sahip bir Beşiktaş ile, kontratak kovalayan bir Fenerbahçevardı. Bir takım evinde tedirgin oynuyorsa, teknik adam hamle yapardı.

Başkan ve arkadaşları…

Pereira yine oyunu seyretti, kulübesinde notlar aldı, rakip beraberliği yakaladı, seyirci tepkisiyle hamleler yaptı. İrfan Can’ı MertHakan’ı hatırladı. Hele hele Valencia gibi bir silahı bitime 3 dakika kala oyuna alışı mühiş(!) hamleydi. Sonuçta Fenerbahçeezeli rakibini geçip, şampiyonluk iddiasını sürdürecek iken havluyu tam attı. Bundan sonra Pereira gitse ne yazar, gitmese ne yazar. Başkan ve arkadaşları 5.nci sezonun hazırlıklarına başlasınlar. Yani yeni kupa hikayeleri 2022/2023 sezonuna kaldı.

Orhan Yıldırım (Kazanan çıkmadı)

Zirveyi yakından ilgilendiren mücadelede büyük mücadele ve heyecan vardı. Fenerbahçeiki kez öne geçmesine rağmen, iki puan bıraktı. Kartal uzatmada Batshuayi ile yan direğe takılıp, galibiyetten oldu. Berabere biten karşılaşma her iki takıma da yaramadı. Taraftarlar karşılaşma boyunca Beşiktaş aleyhine küfür dolu tezahüratlar yaptı.

Tartışmalı penaltı

Beşiktaş karşılaşmaya baskılı başladı. Oyunu ilk dakikadan itibaren karşı alana taşıdı. Orta alanı kalabalık tutup, savunmayı öne çıkardı. Bunu yaparken kademe anlayışını unuttu. Fenerbahçeilk atağında penaltı kazandı. Rakipten gelen top, Larin’in eline çarptı. ‘VAR’ onaylı karar tartışma yaratıp, tepki çekti. Mesut Özil 14’te Ersin ile topu ayrı köşelere gönderdi: 1-0. Geriye düşen Kartal, oyun sisteminden taviz vermedi. 25’’te Souza düzgün vuruşla skora denge getirdi: 1-1.

Ne yaptın Vida

Karşılaşmaya ve skora gelen dengede oyun ortada giderken, Vida çıktı sahneye. Hırvat savunmacı, rakibe asist yaptı. Berisha bunu geri çevirmeyip golü attı: 2-1. Fenerbahçe30’da bulduğu ikram gol ile devreyi önde bitirmesini bildi. Fırat Aydınus bu yarıda Mesut ve Szalai’nin kartlarını es geçti. Açık futbol top koşturupiki takım, dev karşılaşmaya yakışır görüntü verdi.

Souza fark yarattı

Dev mücadelede her iki takımın yıldız isimleri ortaya iyi başarı koydular. Ancak karşılaşmaya damgasını vuran hiç kuşkusuz Souza oldu. Brezilyalı oyuncu, oyunu iki yönde çok etkili oynayıp, eski takımına karşı iki de gol atıp, karşılaşmanın adamı olmayı bildi. Kartal, 59’da Rıdvan’ın ortasında Souza’nın şık kafa golü ile bir puanı kapıp döndü: 2-2.

Mehmet Demirkol (Pereira’nın planı yoktu)

Pereira 2. bölgede dinamik bir pres, Önder hoca ise topa sahip olan bir ön alan presi istedi. Fenerbahçe’nin dinamik presinde orta sahayı bypas edip hızla rakip alana inmek temel hedefti. Bunun doğuracağı hızlı geri dönüşlerde sağlam durmak için de muhtemelen böyle bir kadro tercih etti. Yani kadroya göre oyun değil, rakip ve ona karşı ürettiği plana göre bir kadro. Böyle olunca İrfan, Sosa, Valencia gibi bu karşılaşma kalitesi oyuncular dışarıda kalabiliyor.

Dün de öyle oldu. Ve aslına bakarsanız ilk yarıda istediğini de aldı. Top Beşiktaş’taydı ama şut dengesi ev sahibi lehineydi. Szalai’nin sol koridorda kullanılışı, Rossi’nin baskı yapacağı yerlere atılan uzan toplar vs… 2. bölgedeki dinamik baskının yarattığı şanslar da var. Planlı bir kontratak oyunu değil ama Portekizli pusu attı diyebiliriz. Belli oranda işe yaradı.

Josef çok istedi ama

Tabii bu tip oyunların riskleri de ikinci yarı itibarıyla Önder hoca tarafından kullanıldı. Oğuzhan’ın oyun girişiyle hücumu genişlettiler. Hızlı sola dönüşlerle Rıdvan’ı terste çizgiden kaçırdılar ve Fenerbahçeiçin baskı yapmak zorlaştı. Beşiktaş bu kez sadece topu değil oyunu da aldı. Hem Rosier hem Rıdvan demarke hücum silahı oldu. Pereira gol geldikten sonra müdahale etti. Ama oyunu çevirecek bir plan ortaya koyduğunu söylemek çok zor. Mesut yorulup Rossi’in zorlayıcılığı olmayınca Beşiktaş tehdit hissetmedi. Ama onlar da sanırım Souza kadar istemiyordu.

Ali Ece (Vida’ya önlem almak zor)

Beşiktaş bu sezon oynadığı çoğu mücadelede olduğu gibi daha iyi başlayıp ilk golü yiyen taraf oldu. Larin, penaltı kararı verilen o pozisyonda elini ne yapabilirdi, işte yeni kuralın saçmalığı. Birçok kişi kendi takımı aleyhine penaltı verilmeden kuralın ne kadar saçma olduğunu anlamıyor. Taraftarlar ‘Kardeşim bizim ligde hangi kuralın uygulanmasında standart var ki?’ diye itiraz etseler, yerden göğe kadar haklılar!

Beşiktaş bu kez yenik duruma düştükten sonra hemen dağılmadı. Hatta iyi bir reaksiyon verdi: Josef’in skoru 1-1’e getiren iyi şutunda karşılaşma başından beri ilk defa Batshuayi savunma arkasına koşu kasmadı, sırtı dönük pozisyon alma akıllılığını gösterdi.

Başka stoper olsa…

Tabii momentumu belirleyen anlarda önemli olan kolektif akıl: Beşiktaş lehine bu sezonki Vida’ya önlem almak, Mesut Özil veya Fenerbahçe’nin herhangi bir hücum oyuncusuna bile önlem almaktan daha zor! Aslında Hırvatistan çok güzel bir ülke, orta sahaları harika, forvetleri çok iyi lakin Beşiktaş’a gelen stoperleri sağlığıma zarar verdiler. Zaten Beşiktaş’ta bu kadar formsuz ve hataya meyilli Vida alternetifioynatılabilecek stoper alternatifi olsaydı daha önceki teknik adamler oynatırdı. O yüzden Önder hoca, ikinci yarıya Can alternetifiOğuzhan’la başladı. En son Sao Paulo’da oynarken bir mücadelede 2 gol atan Josef, 59’da Rıdvan’ın mükemmel ortasında bir kez daha skoru eşitledi.

Nur Çebi dünden ders çıkarmalı

Vitor Pereira’nın aslında ilk 11’de İrfan ile başlaması gerekiyordu ve hatta Galatasaray derbi galibiyetinde olduğu gibi Mert Hakan ve/veya Sosa ile. Bir de Valencia’yı 90 artıda oyuna sokmak Pereira adına adeta tüy dikmek oldu. Karşılaşma sonu eleştiri oklarının başkan Ali Koç’a dönmesi de bu açıdan doğal. Ahmet Nur Nur Çebi’nin bundan ders çıkartıp duygusal değil mantığa uygun bir yeni hoca seçimi yapması şart!

Cem Dizdar (Geçiş oyunu!)

Fenerbahçegergin, Beşiktaş şaşkın! Başlarken hangi takımın nasıl oynayacağını kestirebilmek çoğumuz için mümkün değildi. Yine de örneğin, Beşiktaş için bazı ipuçları vardı. Geçici görünen hoca Önder Karaveli yetiştiği kültür gereği takımını öncelikle ofans ağırlıklı çıkaracaktı sahaya. Öyle de oldu ve ilk devre böyle sürüp gitti. Beşiktaş savunmadan hücuma geçerken ciddi sıkıntı yaşamasa da ‘’olumsuz düzen’’den çok iki öngörülemez ayrıntı sebebiyleiki gol yedi.

İlk devrenin kontrollüsü Fenerbahçe, moda deyimle, ’’geçiş oyunu’’ arayışını bırakıp ikinci devreye hükümran başladı. Ne var ki, o ara tıpkı ilk devre Sİyah beyazlı takım’ın yaşadığı gibi beraberliğe getiren golü yedi. Beraberliği bozmak için İrfan Can ile Mert Hakan’ın oyuna girişiyle kaybedecek gibi oldukları tempolarını yeniden yakaladılar. Fakat bu kez de Beşiktaş ‘’geçiş oyunu’’ fırsatı kollar pozisyona geçmişti. Son Kayseri maçının ‘’dönüştürücüleri ’’Oğuzhan ile Güven’in sahaya sürülmesiyle fiili değilse de fikri bir tehdit de oluşturdular ama Fenerbahçedüzeni en azından savunma konusunda oturmuştu. Durum böyle olunca da maçın geri kalanı tehlike yaratmaktan çok bir tür top kapma yarışına dönüştü. Ta ki, güncel haberdaki Batshuayi’nin direğe takılan vuruşunu hazırlayan Sİyah beyazlı takım’ın ‘’geçiş oyunu’’na kadar.

Faturası kesilecek…

Bu maç, genel olarak ülke özel olarak iki takım için, ‘’gençlik’’ yada ‘’öz kaynak düzeni’’nin vücut bulmuş halleri Berke ile Ersin üzerinden çok şey anlatıyor olmalı. Onca hatasına bir yenisini ekleyen Vida’nın yaptığı ve yapacağı tuhaflıkların faturası muhtemelen Önder Karaveli’ye kesilecek. Oysa Rıdvan Yılmaz benzeri genç futbolcuların yaptıkları yada yapacaklarının onun hanesine bir artısının olamayacağı da rahatça tahmin edilebilir!

Erman Özgür (İki tarafa da yaramadı!)

Kendi sahasında oynamasına rağmen topu biraz Kara Kartal’a bırakarak başlayan Fenerbahçeplanları tutan taraftı. Fırat Aydınus’un verdiği yoruma açık penaltı ve sezonun en kötü stoper performansına sahip Vida’nın bireysel hatalarını iyi değerlendiren FenerbahçeBerisha ve Mesut’la ilk yarıda istediğini alan taraftı. Beşiktaş ise Josef’in golüne rağmen skor olarak sürekli geri düştüğü için dikine pası arayan, çabuk ve dikine oynamaya çalışan ancak skor olarak geride olan taraf olarak soyunma odasına gitti.

Baskıyı kuramadı

2. yarıya Oğuzhan’la gelen Beşiktaş yine topa ve oyuna hakimdi. Larin ve Batshuayi çok etkisiz kalmasına rağmen günün yıldızı Josef bir kez daha sahne aldı. Rıdvan’ın ortasında kafayla skoru yaptı. Fenerbahçe’de Pereira hamle için adeta gol yemeği bekledi. Aslında mesele daha geneldi. Fenerbahçekarşılaşmanın hiçbir bölümünde Kara Kartal’a Kadıköy’de bir derbi oynadığını hissettirecek baskıyı kuramadı. Kara kartal’ın pas oyununu idare eden Pjaniç, Oğuzhan oyuna girdikten sonra, Fenerbahçe’nin İrfan ve Mert Hakan hamlelerine rağmen oyun olarak genelde üstün oldu. Sonuçta alınan sonuç iki tarafa yaramazken, Fenerbahçepamuk ipliğiyle bağlı olduğu şampiyonluk yarışından daha da uzaklaştı.

Serkan Akcan (Trabzon kazandı!)

Trabzonspor’un en yakın takipçilerindenHatayspor’u yenip, 42 puana ulaştığı bir haftada derbinin berabere bitmesi hem Fenerbahçehem Beşiktaş için kayıp sayılır. Vitor Pereira’nın yine bildiği düzeni 3-4-2-1 ile başladığı mücadelede Sİyah beyazlı takım’ın topu Fenerbahçe’den alması zor olmadı. Önder Karaveli, önemli bir teknik adamlık ön görüsüyle Josef’in önüne Can ve Pjanic’i yerleştirdi.Üstüne bir de Ghezzal’ın sağ kenarda etkili oynaması Vitor Pereira’nın Szalai ile saha kenarında çok erken kriz toplantısı yapmasına yol açtı.

Bu toplantının sonrasında Szalai sol kenarı domine etmek için Ghezzal’ın koridorunu fiziğiyle kapatmaya çalıştı. Bunda da başarılı olduğu söylenebilir, zira Sİyah beyazlı takım’ın üçüncü bölgede en çok pas yapan oyuncusu Ghezzal’ın yüzdesi sadece 69’da kaldı. Pjanic ve arkadaşları topa sahip olsalar da üçüncü bölgede çok düşük isabetle pas yapınca üst üste top kayıplarıyla rakip ceza sahasına ulaşamadılar. Bu da gol beklentilerini gözle görülür şekilde düşürdü. Erken penaltıyla öne geçen Fenerbahçe’nin oyun tarzı yüksek tempoya endeksli olduğundan Beşiktaş’tan fazla kilometre yaptılar.

Karaveli şansı hak ediyor

Alanları kapattılar, Sİyah beyazlı takım’ın topa nitelikli sahip olmasını kısmen engellediler. Batshuayi’ye, Serdar Aziz’i verip, ceza sahası civarında toptan uzak tutmak iyi bir fikirdi fakat bu duruma Sİyah beyazlı takım’ın aldığı Josef önlemi karşılaşmanın kaderini değiştirdi. Batshuayi güçlü bir santrfor ve sırtına aldığı stoperleri sürüklerken Josef açılan alanları doldurdu. Brezilyalı orta saha attığı 2 golle gecenin yıldızı olmakla kalmadı, Sİyah beyazlı takım’ın Kadıköy’deki aktörü oldu. Vitor Pereira’nın oynatmaya çalıştığı futbol şampiyonluk yarışı için ne derece yeterli olur bilinmez ama Önder Karaveli’nin derbideki öngörü ve hamleleri Beşiktaş yönetiminden bir şansı hak edecek kadar iyiydi.

Deniz Çoban (Penaltı yanlıştı)

karşılaşmanın hakemi Fırat Aydınus, 90 dakika boyunca kontrolü elinde bulundurdu. Sahada kendini oyunculara kabul ettirdi.Çok fazla kritik karar vermek zorunda kalmadı. İkili mücadelelerin yoğunlukta olduğu maçta, bazı faul ve kart hataları yaptı. 12’de Beşiktaş ceza sahası içinde Larin’in koluna gelen topta penaltı düdüğü çaldı. Pozisyonda Rossi ile mücadele halinde olan Larin topu görmüyordu ve kolları doğal konumdaydı. Rossi’nin kafasından seken top beklenmedik şekille Larin’in koluyla buluştu. Penaltı verilmemesi gerekirdi. 17’de Necip’in sakatlandığı pozisyonda hakem faul düdüğü çalmadı. Pozisyonda faul düdüğü çalınmalı ve beraberinde Mesut’a sarı kart gösterilmeliydi.

Her ne kadar Necip bu pozisyonda sakatlanmış olsa da hareketin özünde görünen şiddetli bir darbe yoktu. 70’te Szalai, Ghezzal karşılaşmasında siyah beyazlılar sarı kart beklediler ama Sarı Lacivertlioyuncunun faulünde sarı kart yeterliydi. 43’teCan’ın, Crespo’ya faulünde doğru bir sarı kart çıktı. 63’te Samuel’in, Larin’in ayağına bastığı pozisyonda, Sarı Lacivertlifutbolcu sarı kart görmeliydi ancak pozisyonda kart çıkmadı. 69’da Rıdvan’ın, Mert’i formasından ısrarlı şekilde çektiği pozisyonda çıkan sarı kart doğruydu. 74’te Szalai’nin, Ghezzal’a faulünde çıkan sarı kart doğruydu. Aynı dakikada oyuncular arasında yaşanan gerginlikte sarı kartlar çıkabilirdi. Hiç olmazsa kalesini terk ederek olaya müdahil olan Berke sarı kart görmeliydi.

Kırmızı için yeterli değildi

76’da Vida-Novak karşılaşmasında hakemin devam kararı doğruydu. Pozisyonda penaltı yoktu. 77’de Batshuayi ve Serdar’ın aynı pozisyonda gördükleri sarı kart doğruydu. 79’da Crespo’nun, Güven’e faulünde umut vadeden atak yoktu. Hakemin sarı kart görmemesini anlarım ama taktik faul gerekçesiyle bir sarı kart çıkartabilirdi. 81’de Crespo’nun, Pjanic’in ayağına bastığı pozisyonda sarı kart çıkmalıydı, hakem faul çalmadı.

82’de Szalai-Josef ikili karşılaşmasında Szalai için ikinci sarı kart beklendi ama ısrarlı bir çekme yoktu. Hareket ikinci sarı kart için yeterli değildi. 80’de Oğuzhan’ın, Serdar’a faulünde çıkan sarı kart doğruydu. 90+1’de Ghezzal’ın, Mesut’a faulünde çıkan sarı kart doğruydu. 90+2’de İrfanCan’ın, Vida’nın ayağına bastığı pozisyonda sarı kart çıkmalıydı, çıkmadı.

Umut Eken (Teknik adam oyunu)

Sİyah beyazlı takım’ın ileride oynama ısrarı, Fenerbahçe’ye baskın şansları tanıdı. Szalai bile kontrada son topu top koşturupadam oldu. Vida’nın sakarlığı sonrası gelen gol de bir baskın atak. Diğer yandan Fenerbahçe’nin açık alan kovalayan bu oyunu, Galatasaray derbisindeki sonuçları vermedi. Atakları finalize edemediler. Korner sayıları 0-7. Bu veri önemli. Fenerbahçeatak bitiremediği için korner dahi kullanamadı.

Teknik adamların da yerinde müdahalelerini izlediğimiz bir oyundu. Oğuzhan’ın ikinci yarıdaki varlığıyla Beşiktaş tamamen hükmetti sahaya. İlk yarıdakinin aksine, Beşiktaş dönen topları alınca bu kez baskın şansı vermedi rakibine. O dakikalarda skor 2-2 olunca bir başka etken devreye girdi! Atmosfer bambaşka bir hal aldı. Tribünde rüzgar göndü, saha içinde Fenerbahçe, kulübede Pereira gergin kaldı. Kısa süreli bu şok sonrası İrfan ve Mert Hakan’ı sahaya atıp topu almak isteyen Pereira kısmen başarılı olabildi.

Beşiktaş savunmasını yıpratacak Valencia’yı daha önce alabilir miydi? İrfan-Mert Hakan hamlesini pekiştirecek kozu oynamakta gecikti gibi. Valencia zemine daha erken bassa, o kıymetli dakikalar daha üretken geçilebilirdi. Diğer yandan Önder Karaveli her şeyi iyi yaptı gibi. Onu bu mücadelede eleştirebilmek çok zor. Yukarıda satır aralarında kalan istatistiği hatırlatarak bitirmek lazım. Kornerler 0-7!

(Fanatik)

Kartal haberleri

Beşiktaş Haberleri, Beşiktaş transfer haberleri , Beşiktaş Puan Durumu

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.